info@cntkings.ee
CBD- var är det om?

ECB system

CDB eller cannabidiol är en megatrend i stora delar av Europa och i USA. Marknadens värde sägs uppgå till flera miljarder euro.

Vad är endocannabinoidsystemet och varför är det viktigt för en god hälsa?

En enkel Google-sökning efter ordet ”cannabis” kommer att ge tusentals resultat. Om du lägger till ordet ”cannabinoid”, kommer resultaten att fördubblas. Det finns mer än 10 000 vetenskapliga tidskrifter om cannabis och fördelarna med cannabinoider. När vi fortsätter att sortera igenom de tusentals vetenskapliga studierna om cannabis och cannabinoider är en sak säker: ett funktionellt cannabinoidsystem är viktigt för en god hälsa.

Du kanske undrar, hur kan en ört hjälpa på så många olika sätt och samtidigt vara så säkert? Svaret är faktiskt ganska enkelt. Först måste vi förstå endocannabinoidsystemet. Våra kroppar innehåller ett speciellt system som kallas endocannabinoidsystemet. Endocannabinoidsystemet (som namnges efter växten som ledde till upptäckten) är inblandat i reglering av sömn, aptit, smärta och immunförsvar(2). Kroppen producerar något som kallas endocannabinoider, vilka är neurotransmittorer som binds till cannabinoidreceptorer i ditt nervsystem. Intressant är att endocannabinoidystemet inte upptäcktes förrän först på 80-talet. Detta specialiserade system innehåller CB1- och CB2-receptorer.

Vad är cannabinoida receptorer?

Alla ryggradsdjur har ett endocannabinoidsystem som en grundläggande del av livet och ett sätt att anpassa sig till miljöförändringar. Forskare jämförde genetiken hos cannabinoidreceptorer i olika arter och har uppskattat att endocannabinoidsystemet hade utvecklats i primitiva djur för mer än 600 miljoner år sedan. CB1-receptorer är belägna i nervsystemet, bindväv, goner, körtlar och organ. CB2-receptorer finns i immunsystemet, mjälte, hjärta, njurar, ben, blodkärl, lymfceller, endokrina körtlar och reproduktionsorgan. Det finns många vävnader som innehåller både CB1- och CB2-receptorer. Forskare misstänker att det även kan finnas en tredje cannabinoidreceptor som ännu inte har upptäckts